Вплив низькотемпературних режимів зберігання насіння жита озимого на його господарські показники

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15407/cryo32.02.111

Ключові слова:

жито озиме, зернина, низька температура, зберігання, довговічність, вологість, схожість

Анотація

Досліджено вплив різних режимів зберігання насіння селекційних зразків жита озимого (Secale cereale L. subsp. cereale var. vulgare Koern) на його довговічність, показники схожості та структуру врожаю. Зразки насіння з вологістю 5–7% зберігалися у герметичній тарі строком до 42 місяців за температур 4 та –20°С. Контроль схожості та оцінка господарських показників рослин проводилися протягом трьох років згідно зі стандартними методиками. За результатами досліджень встановлено варіювання показників схожості насіння залежно від генотипу зразка. Не виявлено різниці за довговічністю насіння після 30 та 42 місяців зберігання за різних температурних режимів. Результати аналізу господарських показників рослин протягом двох-трьох послідовних років не показали істотних переваг впливу температури 4 чи −20°C на довжину колосу, кількість продуктивних колосів і масу зерна з колосу. Однак при цьому було встановлено відмінності для таких показників, як висота рослин і маса 1000 зернин в окремих випадках у рослин, насіння яких зберігалося за температур 4 чи −20°C.

Probl Cryobiol Cryomed 2022; 32(2):111120

Посилання

Arif MAR, Börner A. Mapping of QTL associated with seed longevity in durum wheat (Triticm durum Desf.). J Appl Genet.2019; 60(1): 33-6. CrossRef

Dupont FM, Altenbach SB. Molecular and biochemical impacts of environmental factors on wheat grain development and protein synthesis. J Cereal Sci. 2003; 38(2): 133-46. CrossRef

FAO. Genebank Standards for plant genetic resources for food and agriculture. Rome: FAO; 2014. [Internet]. [cited 2021 Jun 20]. Available from: https://www.fao.org/3/a-i3704e.pdf

[International rules for seed testing]. Мoscow: Kolos; 1984. 311 p. Russian

[Method of state plant variety trials for suitability for dissemination in Ukraine]. In: [Protection of rights to plant varieties]. Kyiv: Alefa; 2003. p. 191-203. Russian

Mira S, Pirredda M, Martin-Sanchez M, et al. DNA methylation and integrity in aged seeds and regenerated plants. Seed Sci Res. 2020; 30(2): 92-100. CrossRef

Pirredda M, Gonzalez-Benito ME, Martin C, et al. Genetic and epigenetic stability in rye seeds under diff erent storage conditions: ageing and oxygen eff ect. Plants. [Internet]. 2020 Mar 23 [cited 2021 May 12]; 9(3): 393. Available from: https://www.mdpi.com/2223-7747/9/3/393 CrossRef

Solberg SV, Brodal G, Bothmer R, et al. Seed germination after 30 years storage in permafrost. Plants. [Internet]. 2020 May 2 [cited 2021 May 12]; 9(5): 579. Available from: https://www.mdpi.com/2223-7747/9/5/579 CrossRef

Wan Y, Poole RL, Huttly AK, et al. Transcriptome analysis of grain development in hexaploid wheat. BMC Genomics. [Internet]. 2008 Mar 06 [cited 12.05.2021]; 9: 121. Available from: https://bmcgenomics.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2164-9-121 CrossRef

Zadorozhnaya OA, Boguslavsky RL. [Influence of accelerated aging of seeds on cytogenetic and morphological plant parameters of different wheat species.] Tsitol Genet. 1998; 32(2): 20-30. Russian

Zadorozhna OA, Shyianova TP, Herasimov NV. [Features of long term seed storage of rye genepool accessions]. Genetichnì resursi roslin. 2014; (14): 105-14. Ukrainian

Zadorozhna OA, Shyianova TP, Skorokhodov MYu. [Seed storage of durum wheat (Triticum durum Desf.) under controlled conditions]. Genetichnì resursi roslin. 2020; (26): 105-15. Ukrainian. CrossRef

Zhao C, He M, Wang Z, et al. Effects of different water availability at post-anthesis stage on grain nutrition and quality in stronggluten winter wheat. C R Biol. 2009; 332 (8): 759-64. CrossRef

Downloads

Опубліковано

2022-10-30

Як цитувати

Zadorozhna, O., & Yehorov, D. (2022). Вплив низькотемпературних режимів зберігання насіння жита озимого на його господарські показники . Проблеми кріобіології і кріомедицини, 32(2), 111–120. https://doi.org/10.15407/cryo32.02.111

Номер

Розділ

Кріоконсервування біологічних систем