Проростання насіння пшениці після низькотемпературної обробки або озонування
DOI:
https://doi.org/10.15407/cryo34.02.113Ключові слова:
пшениця озима, насіння, низькі температури, озонування, динаміка проростання, біометричні показникиАнотація
У роботі досліджували вплив передпосівної обробки насіння пшениці озимої сортів Соломія, Верден та Сталева озонуванням або низькими температурами (‒20, ‒40, ‒80 та ‒196°С) на параметри його початкового росту. Результати показали стимулюючу дію температур –20 і –80°С на показники динаміки проростання насіння та біометричні показники проростків усіх сортів. У охолодженого до ‒40ºС насіння пшениці озимої практично не спостерігалося змін за показниками його проростання по відношенню до контролю. Охолодження насіння сорту Соломія до ‒196ºС викликало погіршення процесів проростання, призводило до зменшення довжини пагонів, сухої маси паростків і коренів порівняно з контролем. У сортів Верден і Сталева спостерігали подовження кореня та прискорення процесів проростання насіння. Озонування не впливало на динаміку проростання насіння всіх досліджуваних сортів пшениці, крім Сталева, у якої відзначали деяке гальмування проростання. За біометричними показниками в усіх сортів збільшувалася довжина кореня, а у Соломія ― суха маса паростків.
Probl Cryobiol Cryomed 2024; 34(2):113–124
Посилання
Abdoli M, Saeidi M, Jalali-Honarmand S, et al. The role of current photosynthesis on grain yield formation, some agronomic characteristics and germination traits in two bread wheat cultivars under terminal drought stress condition. IJACS. 2013; 5: 1585-94.
Bobkov YuV. [Compact portable indicator-meter of ozone concentration]. Mechanics of gyroscopic systems. 2018; (36): 70-9. Ukrainian. CrossRef
Coolbear P, Francis A, Grierson D. The effect of low temperature pre-sowing treatment on the germination performance and membrane integrity of artificially aged tomato seeds. J Exp Bot. 1984; 35: 1609-17. CrossRef
Emberson LD, Pleijel H, Ainsworth EA, et al. Ozone effects on crops and consideration in crop models. Eur J Agron. 2018; 100: 19-34. CrossRef
Levy AA, Feldman M. Evolution and origin of bread wheat. Plant Cell. 2022; 34(7): 2549-67. CrossRef
Lu J, Greene S, Reid S, et al. Phenotypic changes and DNA methylation status in cryopreserved seeds of rye (Secale cereale L.) Cryobiology. 2018; 82: 8-14. CrossRef
Marenych M.M. [The conformities to natural laws of winter wheat yield formation under the conditions of unstable moistening]. Bulletin of Kharkiv National Agricultural University Named after V.V. Dokuchayev. Series "Crop growing, selection and seed production, fruit and vegetable growing" 2018; (2): 125-33.
Oracz K, Bouteau HEM, Farrant JM, et al. ROS production and protein oxidation as a novel mechanism for seed dormancy alleviation. Plant J. 2007; 50: 452-65. CrossRef
Radkova M, Vítámvás P, Sasaki K, Imai R. Development- and cold-regulated accumulation of cold shock domain proteins in wheat. Plant Physiol Biochem. 2014; 77: 44-8. CrossRef
Shevchenko N, Kovalenko G, Bashtan N, et al. Physical factors of beetroot seed presowing treatment affect sowing quality and crop yield. Probl Cryobiol Cryomed. 2022; 32(3): 183-95. CrossRef
Shevchenko N, Lialiuk O, Stribul T, Ivchenko, T. Influence of seed priming techniques on seedling establishment and yield of asparagus hybrids. Biol Life Sci Forum. [Internet]. 2021 [cited 2024 May 24]; 4(1): 31. Available from: https://www.mdpi.com/2673-9976/4/1/31 CrossRef
Shevchenko N, Miroshnichenko T, Mozgovska A, et al. Field performance of cryopreserved seed-derived tomato plants and post-thaw survival of viral-infected meristems. Acta Agric Slov. 2022; 118(4): 1-8. CrossRef
Sivaranjani S, Prasath VA, Pandiselvam R, et al. Recent advances in applications of ozone in the cereal industry. LWT. [Internet]. 2021 Jul [cited 2023 Dec 17]; 146: 111412. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002364382100565X CrossRef
Tymoshenko E. [The features of growth of spring wheat plants after pre-sowing seed treatment with ozone-air mixture]. Naukovi pratsi Instytutu bìoenerhetychnykh kultur i tsukrovykh buriakiv. 2013; 17 (1): 461-5. Ukrainian.
Walker-Simmons M. Enhancement of ABA responsiveness in wheat embryos by high temperature. Plant Cell Environ. 1988; 11: 769-75. CrossRef
Waskow A, Howling A, Furno I. Mechanisms of plasma-seed treatments as a potential seed processing technology. Front Phys. [Internet] 2021 Apr 14 [cited 2023 Dec 17]; 9: 617345. Available from: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphy.2021.617345/full CrossRef
Zadorozhna OA, Yehorov DK. Influence of Low-Temperature Modes of Winter Rye Seed Storage on Its Yield-Related Traits. Probl Cryobiol Cryomed. 2022; 32(2):111-20. CrossRef
Zhang C, Zhang H, Wang L, Zhang J, Yao H. Purification of antifreeze protein from wheat bran (Triticum aestivum L.) based on its hydrophilicity and ice-binding capacity. J Agric Food Chem. 2007; 55(19): 7654-8. CrossRef
Zhang D, Yang T, Ren L. Y2SK2- and SK3-type dehydrins from Agapanthus praecox act as protectants to improve plant cell viability during cryopreservation. PCTOC. 2021; 144: 271-9. CrossRef
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).