Влияние режимов замораживания на диэлектрические свойства сыворотки кордовой крови

Автор(и)

  • O. A. Gorobchenko Харківський національний університет ім. Ð’.Н. Каразіна, м. Харків
  • Yu. A. Moshko Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • O. T. Nikolov Харківський національний університет ім. Ð’.Н. Каразіна, м. Харків
  • O. A. Nardid Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • O. V. Lipina Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • S. V. Gatash Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків

Ключові слова:

кордова кров, сироватка, кріоконсервування, НВЧ-діелектрометрія, діелектрична проникність

Анотація

Методом ÐВЧ-діелектрометрії доÑліджено температурні залежноÑÑ‚Ñ– в інтервалі 4-40°С комплекÑної діелектричної проникноÑÑ‚Ñ– молекул води нативних Ñ– заморожених зразків Ñироватки кордової крові. Ð”Ð»Ñ Ð²ÑÑ–Ñ… зразків виÑвлено немонотонні зміни ε′ при температурах 7-9, 16-20, 26-28 Ñ– 36-38°С. УÑтановлено, що при повільному заморожуванні до -20°С величина ε′ Ñироватки менша, ніж у зразків нативних Ñ– підданих дії швидкого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð´Ð¾ -196°С. Це може бути наÑлідком Ð·Ð±Ñ–Ð»ÑŒÑˆÐµÐ½Ð½Ñ Ð² ÑиÑтемі кількоÑÑ‚Ñ– зв’Ñзаної води через зроÑÑ‚Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¾Ð²Ð¾Ð´Ð½ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» Ñироватки. Швидке Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¼Ð¾Ð¶Ðµ приводити до Ð·Ð±Ñ–Ð»ÑŒÑˆÐµÐ½Ð½Ñ Îµâ€² Ñироватки кордової крові, що викликаєтьÑÑ Ð¿Ñ€Ð¾Ñ†ÐµÑами кріоагрегації Ñ– дегідратації молекул в Ñироватці.

Downloads

Опубліковано

2004-06-15

Як цитувати

Gorobchenko, O. A., Moshko, Y. A., Nikolov, O. T., Nardid, O. A., Lipina, O. V., & Gatash, S. V. (2004). Влияние режимов замораживания на диэлектрические свойства сыворотки кордовой крови. Проблеми кріобіології і кріомедицини, (2), 4–10. вилучено із http://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/682

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія