Influence of Low Temperature Storage and Ultrasonic Treatment of Placenta on Its Extracts Antioxidant Properties
DOI:
https://doi.org/10.15407/cryo25.03.255Ключевые слова:
криоконÑервирование, ÑкÑтракт плаценты человека, антиокÑидантные ÑвойÑтва, ультразвукАннотация
ПредÑтавлены ÑкÑпериментальные данные по оценке влиÑÐ½Ð¸Ñ Ð½Ð¸Ð·ÐºÐ¾Ñ‚ÐµÐ¼Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚ÑƒÑ€Ð½Ð¾Ð³Ð¾ Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ð»Ð°Ñ†ÐµÐ½Ñ‚Ñ‹ и ÑпоÑоба Ð¿Ð¾Ð»ÑƒÑ‡ÐµÐ½Ð¸Ñ ÑкÑтрактов плаценты человека (ÐПЧ) на их антиокÑидантные ÑвойÑтва, которые оценивали по ÑпоÑобноÑти воÑÑтанавливать трехвалентное железо и ABTS+-радикал, хелатировать ионы железа, а также по Ñодержанию фенольных Ñоединений, величине активноÑти каталазы и ÑуперокÑиддиÑмутазы. Показано, что хранение плацент при –196°С в течение 6 меÑÑцев не влиÑло на антиокÑидантные ÑвойÑтва получаемых из них ÑкÑтрактов. УÑтановлено, что применение ультразвуковых колебаний при получении ÐПЧ не только Ñокращает Ñрок ÑкÑтракции, но и ÑвлÑетÑÑ Ñффективным фактором Ð´Ð»Ñ ÑÐ¾Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¸Ñ… антиокÑидантных ÑвойÑтв.
Библиографические ссылки
Akopian V.B., Ershov Iu. A. Ultrasound in medicine, veterinary medicine and experimental biology. Moscow: Izd-vo MGTU im. N.E. Baumana; 2005.
Benzie I. F., Strain J.J. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": the FRAP assay. Anal Biochem 1996; 239 (1): 70–76. CrossRef PubMed
Dinis T.C.P, Madeira V.M.C., Almeida L.M. Action of phenolic derivates (acetoaminophen, salycilate, and 5-aminosalycilate) asinhibitors of membrane lipid peroxidation and as peroxyl radical scavengers. Arch Biochem Biophys 1994; 315 (1): 161–169. CrossRef
Fahmi R., Khodaiyan F., Pourahmad R. Effect of ultrasound assisted extraction upon the protein content and rheological properties of the resultant soymilk. Advance Journal of Food Science and Technology 2011; 3 (4): 245–249.
Flora S.J. Structural, chemical and biological aspects of antioxidants for strategies against metal and metalloid exposure. Oxid Med Cell Longev 2009; 2 (4): 191–206. CrossRef PubMed
Gerasimov D.V., Suchkova E.P. Thetheoretical basics of employment ultrasound for food systems processing in order to regulate the content of bioactive components. Scientific journal NRU ITMO. Series "Processes and equipment for food production" 2014; (2): 52–60.
Golmohamadi A., Moller G., Powers J. Effect of ultrasound frequency on antioxidant activity, total phenolic and anthocyanin content of red raspberry puree. Ultrason Sonochem 2013; 20 (5): 1316–1323. CrossRef PubMed
Goth L. A simple method for determination of serum catalase activity and revision of reference range. Clin Chim Acta 1991; 196 (2–3): 143–151. CrossRef
Gryschenko V.I., Yurchenko T.N., editors. Placenta: cryopreservation, structure, properties and perspectives of clinical application. Kharkiv; 2011.
Harris D. A. Spectrophotometric assays. In: Spectrophotometry & spectrofluorimetry. Washington: IRL Press; 1987.
Henriquez C., Aliaga C., Lissi E. Kinetics profiles in the reaction of ABTS derived radicals with simple phenols and polyphenols. J Chil Chem Soc 2004; 49 (1): 74–76. CrossRef
Hmelev V.N., Slivin A.N., Barsukov R.V. et al. Application of ultrasound of high intensity in the industry. Biysk: Altai State Technical University; 2010.
Isachenko V., Isachenko E., Reinsberget J. et al. Cryopreservation of human ovarian tissue: Comparison of rapid and conventional freezing. Cryobiology 2007; 55 (3): 261–268. CrossRef PubMed
Lai J., Xin C., Zhao Y. et al. Optimization of ultrasonic assisted extraction of antioxidants from black soybean (Glycine max var) sprouts using response surface methodology. Molecules 2013; 18 (1): 1101–1110. CrossRef PubMed
Lee K.H., Kim, T.H., Lee W.C. et al. Antiinflammatory and analgesic effects of human placenta extract. Nat Prod Res 2011; 25 (11): 1090–1100. CrossRef PubMed
Mates J. M., Perez-Gomez C., Nunez de Castro I. Antioxidant enzymes and human diseases. Clin Biochem 1999; 32 (8): 595–603. CrossRef
Myatt L., Cui X. Oxidative stress in the placenta. Histochem Cell Biol 2004; 122 (4): 369–382. CrossRef PubMed
Nardid O. A., Pogozhykh D. N., Repina S. V. Influence of low temperature storage on the properties of human placenta extracts. J Exp Integr Med 2012; 2 (3): 213–217. CrossRef
Otitoju O., Onwurah I., Otitoju G. Oxidative stress and super-oxide dismutase activity in brain of rats fed with diet containing permethrin. Biokemistri 2011; 20 (2): 93–98.
Oyaizu M. Studies on product of browning reaction prepared from glucose amine. Jpn J Nutr 1986; 44: 307–315. CrossRef
Park S.Y., Phark S., Lee M. et al. Anti-oxidative and anti-inflammatory activities of placental extracts in benzo[a] pyrene-exposed rats. Placenta 2010; 31 (10): 873–879. CrossRef PubMed
Re R., Pellegrini N., Proteggente A. et al. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation depolarization assay. Free Radical Biology and Medicine 1999; 26 (9–10): 1231–1237. CrossRef
Riesz P., Berdahl D., Christman C. L. Free radical generation by ultrasound in aqueous and nonaqueous solutions. Environ Health Perspect 1985; 64: 233–252. CrossRef PubMed
Riesz P. Kondo T. Free radical formation induced by ultrasound and its biological implications. Free Radic Biol Med 1992; 13 (3): 247–270. CrossRef
Rozanova S. Antioxidant properties of extracts derived from placentae of different gestation terms. Oxid Antioxid Med Sci 2014; 3 (3): 181–186. CrossRef
Rozanova S., Cherkashina Y., Repina S. Protective effect of placenta extracts against nitrite-induced oxidative stress in human erythrocytes. Cellular & Molecular Biology Letters 2012; 17(2): 240–248. CrossRef PubMed
Shinde V., Dhalwal K., Paradkar A.R. et al. Evaluation of in–vitro antioxidant activity of human placental extract. Pharmacology online 2006; 3: 172–179.
Singleton V., Orthofer L. R., Lamuela-Raventos R.M. Analysis of total phenols and oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteau reagent. Methods Enzymol 1999; 299: 152–177. CrossRef
Stanic-Vucinic D., Prodic I., Apostolovic D. et al. Structure and antioxidant activity of b-lactoglobulin-glycoconjugates obtained by high-intensity-ultrasound-induced Maillard reaction in aqueous model systems under neutral conditions. Food Chem 2013; 138 (1): 590–599. CrossRef PubMed
Togashi S., Takahashi N., Iwama M. et al. Antioxidative collagen-derived peptides in human-placenta extract. Placenta 2002; 23 (6): 497–502. CrossRef PubMed
Van den Berg R., Haenen G.R.M., Van den Berg H. et al. Applicability of an improved Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) assay for evaluation of antioxidant capacity measurements of mixtures. Food Chem 1999; 66 (4): 511–517. CrossRef
Walker R.B., Everette J.D. Comparative reaction rates of various antioxidants with ABTS radical cation. J Agric Food Chem 2009; 57 (4): 1156–1161. CrossRef PubMed
Yahia D.A., Madani S., Prost E. Tissue antioxidant status differs in spontaneously hypertensive rats fed fish protein or casein. J Nutr 2003; 133 (2): 479–482. PubMed
Zhou Y.C., Zheng R.L. Phenolic compounds and an analog as superoxide anion scavengers and antioxidants. Biochem Pharmacol 1991; 42 (6): 1177–1179. CrossRef
Загрузки
Опубликован
Как цитировать
Выпуск
Раздел
Лицензия
Copyright (c) 2020 Svetlana L. Rozanova, Yevgeniya I. Naumenko, Eduard O. Nardid
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:
- Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.
- Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договоренности, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.
- Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access).