Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида

Автор(и)

  • S. A. Markarian
  • K. A. Bagramyan
  • V. B. Arakelyan

Ключові слова:

ДЕСО, кріопротектор, E. coli

Анотація

ДоÑліджували питому швидкіÑÑ‚ÑŒ зроÑÑ‚Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ– лаг-фазу E. coli  до Ñ– піÑÐ»Ñ Ð³Ð»Ð¸Ð±Ð¾ÐºÐ¾Ð³Ð¾ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¿Ñ€Ð¸ температурі –196С у приÑутноÑÑ‚Ñ– диетилÑульфокÑиду (ДЕСО)  в 10%-й концентрації. Результати зіÑтавлені з даними, Ñкі отримані при доÑлідженні традиційних кріопротекторів гліцерину Ñ– диметилÑульфокÑиду (ДМСО). Показано, що в фізіологічних умовах кріопротектори зменшують питому швидкіÑÑ‚ÑŒ зроÑтаннÑ, причому найбільш Ñильний вплив має ДЕСО.  ПіÑÐ»Ñ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¿Ð¸Ñ‚Ð¾Ð¼Ð° швидкіÑÑ‚ÑŒ зроÑÑ‚Ð°Ð½Ð½Ñ Ð·Ð±Ñ–Ð»ÑŒÑˆÑƒÑ”Ñ‚ÑŒÑÑ, в умовах контролю Ñ– в приÑутноÑÑ‚Ñ– гліцерину, ДМСО  і  ДЕСО Ñ—Ñ— величина практично однакова. Доведено, що наÑвніÑÑ‚ÑŒ ДЕСО у культуральній рідині практично ліквідує лаг-фазу Ñк до, так Ñ– піÑÐ»Ñ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ E. coli.

Біографії авторів

S. A. Markarian

ЄреванÑький державний універÑитет

K. A. Bagramyan

ЄреванÑький державний універÑитет

V. B. Arakelyan

ЄреванÑький фізичний інÑтитут

Downloads

Опубліковано

2006-06-25

Як цитувати

Markarian, S. A., Bagramyan, K. A., & Arakelyan, V. B. (2006). Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида. Проблеми кріобіології і кріомедицини, (2), 11–15. вилучено із https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1025

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія