КинетичеÑкие параметры роÑта E. coli поÑле глубокого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð² приÑутÑтвии диÑтилÑульфокÑида
Ключові слова:
ДЕСО, кріопротектор, E. coliАнотація
ДоÑліджували питому швидкіÑÑ‚ÑŒ зроÑÑ‚Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ– лаг-фазу E. coli  до Ñ– піÑÐ»Ñ Ð³Ð»Ð¸Ð±Ð¾ÐºÐ¾Ð³Ð¾ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¿Ñ€Ð¸ температурі –196С у приÑутноÑÑ‚Ñ– диетилÑульфокÑиду (ДЕСО) в 10%-й концентрації. Результати зіÑтавлені з даними, Ñкі отримані при доÑлідженні традиційних кріопротекторів гліцерину Ñ– диметилÑульфокÑиду (ДМСО). Показано, що в фізіологічних умовах кріопротектори зменшують питому швидкіÑÑ‚ÑŒ зроÑтаннÑ, причому найбільш Ñильний вплив має ДЕСО. ПіÑÐ»Ñ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¿Ð¸Ñ‚Ð¾Ð¼Ð° швидкіÑÑ‚ÑŒ зроÑÑ‚Ð°Ð½Ð½Ñ Ð·Ð±Ñ–Ð»ÑŒÑˆÑƒÑ”Ñ‚ÑŒÑÑ, в умовах контролю Ñ– в приÑутноÑÑ‚Ñ– гліцерину, ДМСО і ДЕСО Ñ—Ñ— величина практично однакова. Доведено, що наÑвніÑÑ‚ÑŒ ДЕСО у культуральній рідині практично ліквідує лаг-фазу Ñк до, так Ñ– піÑÐ»Ñ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ E. coli.
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).