ВлиÑние Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ‹Ð»ÑŒÑ†Ñ‹ Ñблони и вишни при низких и Ñверхнизких температурах на ее жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ
Ключові слова:
пилок, низькі температури, кріозбереженнÑ, життєздатніÑÑ‚ÑŒ, ÑхожіÑÑ‚ÑŒАнотація
ДоÑліджено вплив низьких та наднизьких температур Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð½Ð° життєздатніÑÑ‚ÑŒ пилку Ñ€Ñду Ñортів Ñблуні та киÑлої вишні. ПіÑÐ»Ñ 5 Ð¼Ñ–Ñ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¿Ð¸Ð»ÐºÑƒ за температури, близької до 0°C, життєздатніÑÑ‚ÑŒ його значно зменшувалаÑÑ. У пилка Ñблунь, Ñкий зберігавÑÑ Ð·Ð° температури –20°C, життєздатніÑÑ‚ÑŒ, у деÑкій мірі, також зменшувалаÑÑ, Ñ–, навпаки, збільшувалаÑÑ Ð´Ð»Ñ Ð¿Ð¸Ð»ÐºÐ° киÑлої вишні, хоч початково вона була нижчою. ПіÑÐ»Ñ 5 Ð¼Ñ–Ñ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð·Ð° –196°C життєздатніÑÑ‚ÑŒ пилка вивчених Ñортів Ñблунь Ñ– киÑлої вишні не відрізнÑлаÑÑ Ð²Ñ–Ð´ початкової. ВиключеннÑм був Ñорт вишні Еліта рубінова, майже нульова ÑхожіÑÑ‚ÑŒ Ñкого підвищувалаÑÑ Ð¿Ñ–ÑÐ»Ñ 5-міÑÑчного Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð·Ð° вÑÑ–Ñ… доÑліджених температурних режимах. ÐšÑ€Ñ–Ð¾Ð·Ð±ÐµÑ€ÐµÐ¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¿Ð¸Ð»ÐºÑƒ плодових культур найбільше переважає над уÑіма нами вивченими методами збереженнÑ.
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).