Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность

Автор(и)

  • G. F. Safina
  • N. G. Tikhonova
  • V. G. Verzhuk
  • N. A. Shubin

Ключові слова:

пилок, низькі температури, кріозбереження, життєздатність, схожість

Анотація

ДоÑліджено вплив низьких та наднизьких температур Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð½Ð° життєздатніÑÑ‚ÑŒ пилку Ñ€Ñду Ñортів Ñблуні та киÑлої вишні. ПіÑÐ»Ñ 5 Ð¼Ñ–Ñ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¿Ð¸Ð»ÐºÑƒ за температури, близької до 0°C, життєздатніÑÑ‚ÑŒ його значно зменшувалаÑÑ. У пилка Ñблунь, Ñкий зберігавÑÑ Ð·Ð° температури –20°C, життєздатніÑÑ‚ÑŒ, у деÑкій мірі, також зменшувалаÑÑ, Ñ–, навпаки, збільшувалаÑÑ Ð´Ð»Ñ Ð¿Ð¸Ð»ÐºÐ° киÑлої вишні, хоч початково вона була нижчою. ПіÑÐ»Ñ 5 Ð¼Ñ–Ñ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð·Ð° –196°C життєздатніÑÑ‚ÑŒ пилка вивчених Ñортів Ñблунь Ñ– киÑлої вишні не відрізнÑлаÑÑ Ð²Ñ–Ð´ початкової. ВиключеннÑм був Ñорт вишні Еліта рубінова, майже нульова ÑхожіÑÑ‚ÑŒ Ñкого підвищувалаÑÑ Ð¿Ñ–ÑÐ»Ñ 5-міÑÑчного Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð·Ð° вÑÑ–Ñ… доÑліджених температурних режимах. ÐšÑ€Ñ–Ð¾Ð·Ð±ÐµÑ€ÐµÐ¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¿Ð¸Ð»ÐºÑƒ плодових культур найбільше переважає над уÑіма нами вивченими методами збереженнÑ.

Біографії авторів

G. F. Safina

Державний науковий центр "Ð’ÑероÑійÑький науково-доÑлідний інÑтитут роÑлинництва ім. Ð.І. Вавилова ", м.Санкт-Петербург

N. G. Tikhonova

Державний науковий центр "Ð’ÑероÑійÑький науково-доÑлідний інÑтитут роÑлинництва ім. Ð.І. Вавилова ", м.Санкт-Петербург

V. G. Verzhuk

Державний науковий центр "Ð’ÑероÑійÑький науково-доÑлідний інÑтитут роÑлинництва ім. Ð.І. Вавилова ", м.Санкт-Петербург

N. A. Shubin

Державний науковий центр "Ð’ÑероÑійÑький науково-доÑлідний інÑтитут роÑлинництва ім. Ð.І. Вавилова ", м.Санкт-Петербург

Downloads

Опубліковано

2005-12-25

Як цитувати

Safina, G. F., Tikhonova, N. G., Verzhuk, V. G., & Shubin, N. A. (2005). Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 15(4), 671–675. вилучено із https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1217

Номер

Розділ

Кріоконсервування біологічних систем