Влияние криопротекторов на флюоресценцию меристем картофеля

Автор(и)

  • Yu. S. Lysak Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • T. F. Stribul Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • A. M. Kompaniets Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків

Ключові слова:

флюоресценція, вільнорадикальні реакції, антиоксиданти, пероксидазне окислення, хлорофіл, меристема

Анотація

ДоÑліджена залежніÑÑ‚ÑŒ флюореÑцентного ÑÐ²Ñ–Ñ‚Ñ–Ð½Ð½Ñ ÐºÐ»Ñ–Ñ‚Ð¸Ð½ мериÑтем картоплі від впливу на мериÑтеми речовин з кріопротекторними влаÑтивоÑÑ‚Ñми. МериÑтеми, оброблені кріопротекторами, опромінювали лазером, збуджували флюореÑценцію Ñ– через 1, 3, 5, 120 хв реєÑтрували Ñпектри флюореÑценції. Ð’Ñтановлено, що вплив кріозахиÑних речовин виÑвлÑвÑÑ Ñƒ зміні інтенÑивноÑÑ‚Ñ– ÑÐ²Ñ–Ñ‚Ñ–Ð½Ð½Ñ Ñƒ діапазоні доÑліджених довжин хвиль.

Опубліковано

2011-07-11

Як цитувати

Lysak, Y. S., Stribul, T. F., & Kompaniets, A. M. (2011). Влияние криопротекторов на флюоресценцию меристем картофеля. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 21(2), 173–178. вилучено із https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/142

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія