Вплив температури на коефіцієнти проникності мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae для води і кріопротекторів

Автор(и)

  • A. V. Sakun Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • V. V. Maruschenko Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • I. F. Kovalenko Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • A. Yu. Sirenko Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • I. P. Vysekantsev Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • E. V. Davydova Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • O. I. Gordiyenko Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків

Ключові слова:

Saccharomyces cerevisiae, проникність, кріопротектори, енергія активації

Анотація

Визначені біофізичні параметри клітин дріжджів Saccharomyces cerevisiae: оÑмотично неактивний об’єм, коефіцієнт фільтрації в Ñередовищах з кріопротекторами (гліцерин, 1,2-пропандіол та диметилÑульфокÑид) та коефіцієнти проникноÑÑ‚Ñ– Ð´Ð»Ñ Ñ†Ð¸Ñ… кріопротекторів при температурах 25 та 10°С. Ð”Ð»Ñ Ð²Ð¸Ð·Ð½Ð°Ñ‡ÐµÐ½Ð½Ñ Ð²ÐºÐ°Ð·Ð°Ð½Ð¸Ñ… параметрів викориÑтовували удоÑконалені рівнÑÐ½Ð½Ñ Ð¼Ð°ÑопереноÑу крізь мембрани клітин, отримані у наближенні лінійної термодинаміки необоротних процеÑів. Розраховані величини енергії активації Ð¿Ñ€Ð¾Ð½Ð¸ÐºÐ°Ð½Ð½Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» води та кріопротекторів крізь клітинні мембрани.

Опубліковано

2009-05-25

Як цитувати

Sakun, A. V., Maruschenko, V. V., Kovalenko, I. F., Sirenko, A. Y., Vysekantsev, I. P., Davydova, E. V., & Gordiyenko, O. I. (2009). Вплив температури на коефіцієнти проникності мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae для води Ñ– кріопротекторів. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 19(1), 41–48. вилучено із https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/285

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія