Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека

Автор(и)

  • Aleksandra V. Zinchenko Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • Yulianna S. Govorova Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • Antonina M. Kompaniets Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків

Ключові слова:

плавлення, гемоглобін, термостійкість, оксиетильоване похідне гліцерину зі ступенем полімерізації n = 5, диференціальна адіабатична скануюча мікрокалориметрія

Анотація

Методом диференціальної адіабатичної скануючої мікрокалориметрії досліджено вплив оксиетильованого похідного гліцерину зі ступенем полімерізації n=5 (ОЕГn=5) на термодинамічні і кінетичні параметри плавлення гемоглобіну. Показано, що ОЕГn=5 знижує температуру і калориметричну ентальпію термоденатурації гемоглобіну зі збільшенням концентрації кріопротектора в розчині. Припускається, що збільшення концентрації кріопротектора викликає розпушування молекул гемоглобіну, сприяючи зниженню термостійкості гемоглобіну. Показана можливість застосування кінетичного підходу при аналізі процесу плавлення гемоглобіну.

Біографії авторів

Aleksandra V. Zinchenko, Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків

Відділ кріобіофізики

 

Yulianna S. Govorova, Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків

Відділ кріобіофізики

Antonina M. Kompaniets, Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, м. Харків

Відділ кріопротекторів

Посилання

Kovrigin E.L., Potekhin S.A. Microcalorimetric study of dimethyl sulfoxide effect on thermal denaturation of lysozyme. Biofizika 1996; 41 (6): 1201–1206.

Lapshina E.A., Zavodnik I.B., Ignatenko V.A., Stepuro I.I. Thermal stability and functional properties of human hemoglobin in the presence of aliphatic alcohols. Molekulyarnaya Biologiya 1992; 26 (2): 315–320.

Lyubarev A.E., Kurganov B.I. Investigation of irreversible thermal denaturation of proteins by differential scanning calorimetry. Uspekhi Biologicheskoy Khimii 2000; 40: 43–84.

Solovyeva A.S. Calorimetric studies of thermal denaturation of isolated and membrane-bound proteins with some cryoprotectants prior to and after cooling down to –196°C [Author's abstract of thesis of the candidate of biological sciences]. – Kharkov, 1999.

Shrago M.I., Guchok M.M., Kalugin Yu.V. Some principles of directed synthesis of cryoprotectants. In: Aktualnye problemy kriobiologii. Ed. by N.S. Pushkar, A.M. Belous. Kiev: Naukova Dumka, 1981: 157–201.

Arosio D., Kwansa H.E., Gering H. et al. Statistic and dynamic light scattering approach to the hydration of hemoglobin in the presence of osmolites. Biopolymers 2002. – 63 (1): 1–11.

Meng F.-G., Hong Y.-K., He H.-W. et al. Osmophobic Effect of Glycerol on Irreversible Thermal Denaturation of Rabbit Creatine Kinase. Biophys J 2004; 87 (4): 2247–2254.

Michnik A., Drzazga Z., Kluczewska A., Michalik K. Differential scanning microcalorimetry study of the thermal denaturation of haemoglobin. Biophys Chem 2005; 118 (2–3): 93–101.

Sanchez-Ruiz J.M. Theoretical analysis of Lumry-Eyring models in differential scanning calorimetry. Biochem J 1992; 64 (4): 921–935.

Sengupta B., Swenson J. Properties of normal and glycated human hemoglobin in presence and absence of antioxidant. Biochem Biophys Res Commun 2005; 334 (3): 954–959.

Zhivotova E.N., Zinchenko A.V., Kuleshova L.G. et al. Low-temperature phase behaviour of the binary system water-oxyethylated glycerol of polymerization degree n = 5 and intermolecular interactions in the system. Mol Phys 2008; 106 (14): 1751–1759.

Опубліковано

2013-06-20

Як цитувати

Zinchenko, A. V., Govorova, Y. S., & Kompaniets, A. M. (2013). Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 22(2), 135–142. вилучено із https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/30

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія