ВлиÑние проникающих криопротекторов и низкой температуры на конформационное ÑоÑтоÑние микроÑомальных белков по данным УФ-Ñпектрофотометрии
Ключові слова:
мікроÑоми, білки, кріопротектори, гліцерин, 1, 2-пропандіол, диметилÑульфокÑид, заморожуваннÑ, ÑпектрофотометріÑАнотація
Методом УФ-Ñпектрофотометрії доÑліджували вплив проникаючих низькомолекулÑрних кріопротекторів (КП): гліцерину, 1,2-пропандіолу (1,2-ПД) Ñ– диметилÑульфокÑиду (ДМСО), а також заморожуваннÑ-Ð²Ñ–Ð´Ñ–Ð³Ñ€Ñ–Ð²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñƒ приÑутноÑÑ‚Ñ– цих КП на конформаційний Ñтан білків мікроÑомальних мембран (БММ) із печінки щурів. Показано, що ефективніÑÑ‚ÑŒ взаємодії КП із БММ залежить Ñк від концентрації КП, так Ñ– від індивідуальних фізико-хімічних влаÑтивоÑтей. Ступінь впливу КП на БММ під Ñ‡Ð°Ñ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ-Ð²Ñ–Ð´Ñ–Ð³Ñ€Ñ–Ð²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² значній мірі залежить від попередньої ÑенÑибілізації мікроÑомальних мембран на етапі Ñ—Ñ… еквілібрації з КП. ДоÑліджені КП по зроÑтанню пертурбуючого впливу на Ñтан БММ можна розташувати в Ñ€Ñд: гліцерин < 1,2-ПД < ДМСО.
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 E. V. Onischenko, T. S. Dyubko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).