ВлиÑние глицерина, ÑÑ‚Ð¸Ð»ÐµÐ½Ð³Ð»Ð¸ÐºÐ¾Ð»Ñ Ð½Ð° морфофункциональные характериÑтики Ñперматозоидов Ñобак на разных Ñтапах криоконÑервированиÑ
Ключові слова:
Ñперматозоїди, рухливіÑÑ‚ÑŒ, еквілібраціÑ, кріоконÑервуваннÑ, гліцерин, етиленглікольАнотація
ДоÑліджували вплив гліцерину та етиленгліколю на рухливіÑÑ‚ÑŒ Ñперматозоїдів Ñобак (СС) піÑÐ»Ñ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ-Ð²Ñ–Ð´Ñ‚Ð°Ð²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² залежноÑÑ‚Ñ– від їхньої концентрації, режимів Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñ– чаÑу еквілібрації, а також ÑкіÑну зміну клітинного об’єму СС піÑÐ»Ñ Ð²Ð²ÐµÐ´ÐµÐ½Ð½Ñ Ð² ÑуÑпензію розчинів кріопротекторів за допомогою турбідиметричного методу. ВиÑвлено, що найкраща рухливіÑÑ‚ÑŒ СС ÑпоÑтерігалаÑÑ Ð¿Ñ–ÑÐ»Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾ÐºÐ¾Ð½ÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¿Ñ–Ð´ захиÑтом етиленгліколю в 7%-й кінцевій концентрації при заморожуванні на першому етапі зі швидкіÑÑ‚ÑŽ 3°С/хв без попередньої еквілібрації. Показано, що 7%-й етиленгліколь викликає значно менші зміни клітинного об’єму в порівнÑнні з гліцерином тієї ж концентрації.
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 M. I. Egorov, E. F. Kopeika, T. P. Linnik, I. N. Kuchkov
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).