Жизнеспособность споровой культуры Streptomyces fradiae ВНИИГ-25А’ после воздействия некоторых факторов процесса лиофилизации

Автор(и)

  • A. A. Tsutsayeva Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • A. E. Ananyiina Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • N. V. Pavlenko Харківський державний медичний університет, м. Харків

Ключові слова:

мікроорганізми, ліофілізація, залишкова вологість, регідратація

Анотація

Вивчали вплив показників залишкової вологоÑÑ‚Ñ– Ñ– ÑпоÑобів регідратації на життєздатніÑÑ‚ÑŒ Ñ– антибіотичну активніÑÑ‚ÑŒ піÑÐ»Ñ Ð»Ñ–Ð¾Ñ„Ñ–Ð»Ñ–Ð·Ð°Ñ†Ñ–Ñ— Ñпорової культури S. fradiae Ð’ÐДІГ-25Ð. Показано, що Ð´Ð»Ñ Ð¾Ð´ÐµÑ€Ð¶Ð°Ð½Ð½Ñ Ð²Ð¸Ñокоактивних зразків ліофілізованої мікробної культури оптимальні показники залишкової вологоÑÑ‚Ñ– відповідали 1,0-2,0% Ñ– Ñ€ÐµÐ³Ñ–Ð´Ñ€Ð°Ñ‚Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð¿Ñ€Ð¾Ð²Ð¾Ð´Ð¸Ð»Ð°ÑÑŒ при одномоментному додаванні диÑтильованої води з подальшою екÑпозицією на протÑзі 1 год при температурі 20°С.

Downloads

Опубліковано

2004-03-15

Як цитувати

Tsutsayeva, A. A., Ananyiina, A. E., & Pavlenko, N. V. (2004). Жизнеспособность споровой культуры Streptomyces fradiae ВНИИГ-25А’ после воздействия некоторых факторов процесса лиофилизации. Проблеми кріобіології і кріомедицини, (1), 26–30. вилучено із https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/700

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія