Сравнительное изучение влияния режимов криоконсервирования на свободные и иммобилизованные клетки пробиотика Saccharomyces boulardii

Автор(и)

  • I. P. Vysekantsev Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • O. M. Babinets Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • V. F. Martsenyuk Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • T. M. Gurina Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків

Ключові слова:

пробіотики, кріоконсервування, іммобілізація на ентеросорбентах

Анотація

Проведено порівнÑльне Ð²Ð¸Ð²Ñ‡ÐµÐ½Ð½Ñ Ð²Ð¿Ð»Ð¸Ð²Ñƒ режимів Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñ– Ñкладу конÑервуючих Ñередовищ на вільні та іммобілізовані на ентероÑорбентах клітини пробіотика Saccharomyces boulardii. Ð’Ñтановлена більш виÑока життєздатніÑÑ‚ÑŒ вільних клітин дріжджів при вÑÑ–Ñ… режимах кріоконÑервуваннÑ. ЗбереженіÑÑ‚ÑŒ комплекÑів «ноÑій-клітини» була значно нижчою. ÐžÑ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð·Ñ– швидкіÑÑ‚ÑŽ 1 град/хв забезпечує макÑимальну життєздатніÑÑ‚ÑŒ вільних Ñ– іммобілізованих клітин.

Опубліковано

2024-05-21

Як цитувати

Vysekantsev, I. P., Babinets, O. M., Martsenyuk, V. F., & Gurina, T. M. (2024). Сравнительное изучение влияния режимов криоконсервирования на свободные и иммобилизованные клетки пробиотика Saccharomyces boulardii. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 22(1), 21–29. вилучено із https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/94

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія