Влияние условий криоконсервирования на сохранность пробиотика Lactobacillus plantarum

Автор(и)

  • O. V. Zhelobetskaya Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • O. M. Babinets Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • I. P. Vysekantsev Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • V. V. Ryazantsev Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків

Ключові слова:

кріоконсервування, молочнокислі бактерії, бактеріальний концентрат

Анотація

Доведена можливіÑÑ‚ÑŒ кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¿Ñ€Ð¾Ð¼Ð¸Ñлового штаму молочнокиÑлих бактерій Lactobacillus plantarum в Ñахарозо-желатиновому Ñередовищі. Ð’Ñтановлено, що при заморожуванні бактеріального концентрату (5x1011 КУО/мл) життєздатніÑÑ‚ÑŒ бактерій не відрізнÑєтьÑÑ Ð²Ñ–Ð´ контролю Ñ– на неї не впливають Ñклад Ñередовища та режим охолодженнÑ.

Опубліковано

2008-11-20

Як цитувати

Zhelobetskaya, O. V., Babinets, O. M., Vysekantsev, I. P., & Ryazantsev, V. V. (2008). Влияние условий криоконсервирования на сохранность пробиотика Lactobacillus plantarum. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 18(3), 278–281. вилучено із http://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/388