Features of the relationship between the chemical composition of cow's milk and its freezing point values
DOI:
https://doi.org/10.15407/cryo35.03.130Ключевые слова:
milk components, milk freezing point, season of the yearАннотация
Probl Cryobiol Cryomed. 2025; 35(3): 130—137
Библиографические ссылки
Bjerg M, Rasmussen MD, Nielsen MO. Changes in freezing point of blood and milk during dehydration and rehydration in lactating cows. J Dairy Sci. 2005; 88(9): 3174-85. CrossRef
Brouwer T. Calculations concerning the determination of the freezing point depression of milk. Neth Milk Dairy J. 1981; 35(2): 159-75.
Brzozowski P, Zdziarski K. Influence of genotype, age, lactation stage and daily milk performance of Black and White cows on freezing point of milk. Med Weter. 2006; 62(1): 93-5.
Brzozowski P, Zdziarski K. Freezing point of udder milk in milk-producing cows. Med Weter. 2005; 61(8): 934-6.
Buhberger J. Umweltfaktoren und rohmilk. Lebensmittelindustrie un Milchwirschaft. 2000; 121. 1054-59.
DSTU 3662:2018. [Cow's raw milk. Specifications. ] (Effective from 2019-01-01). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy; 2019. 8 p. (State Standard of Ukraine). Ukrainian.
DSTU ISO 707:2002. [Milk and milk products. Guidance on sampling (ISO 707:1997, IDT).] (Effective from 2003-10-01). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy; 2003. 5 p. (State Standard of Ukraine). Ukrainian.
Hanus O, Frelich J, Tomáška M, et al. The analysis of relationships between chemical composition, physical, technological and health indicators and freezing point in raw cow milk. Czech J Anim Sci. 2010; 55(1): 11-29. CrossRef
Henno M, Ots M, Joudu I, et al. Factors affecting the freezing point stability of milk from individual cows. Int Dairy J. 2008; 18(2): 210-5. CrossRef
Janstova B, Drackova M, Navratilova P, et al. Freezing point of raw and heat-treated goat milk. Czech J Anim Sci. 2007; 52(11): 394-8. CrossRef
Kedzierska-Matysek M, Litwinczuk Z, Florek M, et al. The effects of breed and other factors on the composition and freezing point of cow's milk in Poland. Int J Dairy Technol. 2010; 64(3): 336-42. CrossRef
Otwinowska-Mindur A, Ptak E, Grzesiak A. Factors affecting the freezing point of milk from Polish Holstein-Friesian cows. Ann Anim Sci. 2017; 17(3): 873-85. CrossRef
Paliy A, Naumenko А, Paliy A, et al. (2020). Identifying changes in the milking rubber of milking machines during testing and under industrial conditions. Eastern European Journal of Enterprise Technologies. 2020; 5/1(107): 127-37. CrossRef
Sala C, Morar A, Morvay A, et al. Research regarding factors that influenced the variation of freezing milk. Lucrări Stiinlifice Medicină Veterinară. 2010; 43(2): 204-11.
Senevirathne PGND, Mangalika ULP, Adikari AMJB, et al. Evaluation of cow factors and milk composition on freezing point depression of cow milk. Int J Livest Res. 2016; 6(5): 61-7. CrossRef
Shkromada O, Skliar O, Paliy A, et al. Development of measures to improve milk quality and safety during production. Eastern European Journal of Enterprise Technologies. 2019; 3/11(99): 30-9. CrossRef
Slaghuis BA. The freezing point of authentic and original farm bulk tank milk in the Netherlands. Int Dairy J. 2001; 11(3): 121-6. CrossRef
Šustová K, Gajdůšek S, Kubiš I. Sezonní variabilita bodu mrznutí. In: Health, growth, and production of cattle. Proceedings of the 8th International conference on current problems of breeding. (Nov. 6-7, 2000, České Budějovice, Czech Republic). České Budějovice; 2000. р. 338-9.
Van der Vorst Y, de Koning K. Automatic milking systems and milk quality in three European countries. In: Proceedings of the first North American conference on robotic milking. (March 20-22, 2002, Toronto, Canada). Wageningen: Wageningen Academic Publishers; 2002. p. 1-19.
Vlasenko VV. [The quality and safety of milk in Ukraine and the EU and the current state and prospects for development]. Efficient animal husbandry. 2006; (3): 32-4. Ukrainian.
Zagorska J, Ciprovica I. Evaluation of factors affecting freezing point of milk. WASET. 2013; 7(2): 389-94.
Загрузки
Опубликован
Как цитировать
Выпуск
Раздел
Лицензия

Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:
- Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.
- Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договоренности, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.
- Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access).

