Особливості зв’язку між хімічним складом молока корів та величинами точки його замерзання
DOI:
https://doi.org/10.15407/cryo35.03.130Ключові слова:
компоненти молока, точка замерзання молока, сезон рокуАнотація
У матеріалах статті розкрито сезонні особливості формування найбільш вагомих чинників, що впливають на величини точки замерзання молока корів. Мета досліджень – установити зв’язки між вмістом основних компонентів у молоці корів і величинами точки його замерзання та виділити ті з них, які детермінують їх в сезонному тренді змін якості та безпечності. Методологічними засадами виконаної роботи є комплекс загальноприйнятих методів: узагальнення та систематизації; зоотехнічних; лабораторних; графічних; популяційно-статистичних. Результати проведеного в роботі узагальнення про залежність між величинами точки замерзання молока та вмістом основних його компонентів, які визначають його харчову цінність, можуть стати істотним підґрунтям для розробки організаційних механізмів регулювання виробництва молока і реалізації єдиної політики в сфері його якості на всіх рівнях господарювання за рахунок математичного моделювання. Обраний підхід дає змогу ранжувати базові властивості якості молока, що, перш за все, забезпечує виділення тих із них, які є найважливішими. Установлено, що чим більше міститься в молоці масових часток сухої речовини й лактози, тим нижча точка його замерзання. Обґрунтовано, що точка замерзання молока упродовж року варіює. Зважаючи на її величини об’єктивно оцінено ступінь фальсифікації молока водою на тлі забезпечення високої його якості та безпечності.
Probl Cryobiol Cryomed. 2025; 35(3): 130—137
Посилання
Bjerg M, Rasmussen MD, Nielsen MO. Changes in freezing point of blood and milk during dehydration and rehydration in lactating cows. J Dairy Sci. 2005; 88(9): 3174-85. CrossRef
Brouwer T. Calculations concerning the determination of the freezing point depression of milk. Neth Milk Dairy J. 1981; 35(2): 159-75.
Brzozowski P, Zdziarski K. Influence of genotype, age, lactation stage and daily milk performance of Black and White cows on freezing point of milk. Med Weter. 2006; 62(1): 93-5.
Brzozowski P, Zdziarski K. Freezing point of udder milk in milk-producing cows. Med Weter. 2005; 61(8): 934-6.
Buhberger J. Umweltfaktoren und rohmilk. Lebensmittelindustrie un Milchwirschaft. 2000; 121. 1054-59.
DSTU 3662:2018. [Cow's raw milk. Specifications. ] (Effective from 2019-01-01). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy; 2019. 8 p. (State Standard of Ukraine). Ukrainian.
DSTU ISO 707:2002. [Milk and milk products. Guidance on sampling (ISO 707:1997, IDT).] (Effective from 2003-10-01). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy; 2003. 5 p. (State Standard of Ukraine). Ukrainian.
Hanus O, Frelich J, Tomáška M, et al. The analysis of relationships between chemical composition, physical, technological and health indicators and freezing point in raw cow milk. Czech J Anim Sci. 2010; 55(1): 11-29. CrossRef
Henno M, Ots M, Joudu I, et al. Factors affecting the freezing point stability of milk from individual cows. Int Dairy J. 2008; 18(2): 210-5. CrossRef
Janstova B, Drackova M, Navratilova P, et al. Freezing point of raw and heat-treated goat milk. Czech J Anim Sci. 2007; 52(11): 394-8. CrossRef
Kedzierska-Matysek M, Litwinczuk Z, Florek M, et al. The effects of breed and other factors on the composition and freezing point of cow's milk in Poland. Int J Dairy Technol. 2010; 64(3): 336-42. CrossRef
Otwinowska-Mindur A, Ptak E, Grzesiak A. Factors affecting the freezing point of milk from Polish Holstein-Friesian cows. Ann Anim Sci. 2017; 17(3): 873-85. CrossRef
Paliy A, Naumenko А, Paliy A, et al. (2020). Identifying changes in the milking rubber of milking machines during testing and under industrial conditions. Eastern European Journal of Enterprise Technologies. 2020; 5/1(107): 127-37. CrossRef
Sala C, Morar A, Morvay A, et al. Research regarding factors that influenced the variation of freezing milk. Lucrări Stiinlifice Medicină Veterinară. 2010; 43(2): 204-11.
Senevirathne PGND, Mangalika ULP, Adikari AMJB, et al. Evaluation of cow factors and milk composition on freezing point depression of cow milk. Int J Livest Res. 2016; 6(5): 61-7. CrossRef
Shkromada O, Skliar O, Paliy A, et al. Development of measures to improve milk quality and safety during production. Eastern European Journal of Enterprise Technologies. 2019; 3/11(99): 30-9. CrossRef
Slaghuis BA. The freezing point of authentic and original farm bulk tank milk in the Netherlands. Int Dairy J. 2001; 11(3): 121-6. CrossRef
Šustová K, Gajdůšek S, Kubiš I. Sezonní variabilita bodu mrznutí. In: Health, growth, and production of cattle. Proceedings of the 8th International conference on current problems of breeding. (Nov. 6-7, 2000, České Budějovice, Czech Republic). České Budějovice; 2000. р. 338-9.
Van der Vorst Y, de Koning K. Automatic milking systems and milk quality in three European countries. In: Proceedings of the first North American conference on robotic milking. (March 20-22, 2002, Toronto, Canada). Wageningen: Wageningen Academic Publishers; 2002. p. 1-19.
Vlasenko VV. [The quality and safety of milk in Ukraine and the EU and the current state and prospects for development]. Efficient animal husbandry. 2006; (3): 32-4. Ukrainian.
Zagorska J, Ciprovica I. Evaluation of factors affecting freezing point of milk. WASET. 2013; 7(2): 389-94.
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).

