Низькотемпературна екстракція ліпідних фракцій з рослинної сировини за допомогою зріджених хладонів
DOI:
https://doi.org/10.15407/cryo33.01.038Ключові слова:
лавровий лист, низькотемпературні технології, зріджений хладон R406А, екстракт, газова хроматографія, число ароматуАнотація
У роботі розглянуто технологію кріогенного екстрагування зрідженими хладонами. За допомогою устаткування для екстракції ліпідних фракцій з біологічної сировини експериментально одержано хладоновий екстракт листя лавра. У процесі вилучення зрідженими хладонами вперше реалізовано низькотемпературну екстракцію ліпідних фракцій лаврового листа при –2...–8°С. Показано відмінність складу даних фракцій від складу олій, одержуваних у традиційних температурних діапазонах 30...50°С. Представлено залежність маси кінцевого продукту від тривалості екстракції у результаті трьох послідовних циклів по 23 години кожен. Методом газової хромотографії ідентифіковано 68 компонентів хладонового екстракту, визначено їх кількісний склад і домінуючі сполуки. Встановлено вміст ефірних олій та ароматоутворюючих речовин, які обумовлюють число аромату. Отримані результати можуть стати основою для нових технологічних підходів до поділу ліпідних фракцій, що виділяються з біологічної сировини рослинного і тваринного походження. Описано варіант устаткування з триступеневою кріогенною системою рекуперації хладонових розчинників для ефективної реалізації розробленої технології.
Probl Cryobiol Cryomed 2023; 33(1): 038–049
Посилання
Al-Hashimi A, Mahmood S. The nutritional value and antioxidant activity of bay leaves (Laurusnobilis L). Bas J Vet Res. 2016; 2(15): 246-59. CrossRef
Demianenko DV, Breusova SV. [Study of composition of difluoro-methane extract derived by complex processing of linden inflorescences]. Visnyk farmatsii 2012; 3(71): 43-7. Ukrainian.
Goltsev AM, Osetskyi ОI, Kravchenko MA, inventors; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine of the NAS of Ukraine, assignee. [Installation for extraction of lipid fractions by liquefied gases]. Ukraine patent UA 59166U. May 10, 2011. Ukranian.
Ivanovic J, Misic D, Ristic M, Pesic O, Zizovic I. Supercritical carbon dioxide extract and essential oil of bay (Laurus nobilis L.) - chemical composition and antibacterial activity. J Serbian Chem Soc. 2010; 75(3): 395-404. CrossRef
Mikhaylov V, Timoshenko Yu, Chuiko L, et al. [A liquefied gas (Freon R-134a) in an improved technology of extracting plant materials]. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. Technology and equipment of food production. 2015; (6): 29-32. Ukrainian. CrossRef
Osetsky AI, Grischenko VI, Goltsev AN, et al. Cryogenic technologies in the production of pharmaceutical, cosmetic, agrotechnical preparations and biologically active food additives. Problems of Cryobiology. 2009; (4): 488-99. Full Text
Pavlyuk RYu, Pogarska VV, Radchenko VO, et al. [Development of technology of nanoextracts and nanopowders from spices for health products]. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. Technology and equipment of food production. 2015; (3): 54-9. Ukrainian. CrossRef
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).