Воспроизводимость результатов криоконсервирования черенков различных сортов семечковых плодовых деревьев

Автор(и)

  • L. V. Gorbunov Інститут тваринництва УААН, м. Харків

Ключові слова:

живці яблуні і груші, кріоконсервування, життєздатність, ефективність, швидкості охолодження і відігрівання

Анотація

Одержанi життєздатні деконÑервовані зразки Ñблуні (Белый налив, Теремок, РадоÑÑ‚ÑŒ), груші (Велика літнÑ, Улюблена Клапа, Вдала, Зелена МліївÑька). За допомогою диÑперÑійного аналізу виÑвлено, що вірогідніÑÑ‚ÑŒ розвитку деконÑервованих живців роÑлин залежить від Ñорту Ñ– ÑпоÑобу кріоконÑервуваннÑ. Середні показники життєздатноÑÑ‚Ñ– різних Ñортів Ñблуні відрізнÑÑŽÑ‚ÑŒÑÑ Ð½Ð° 32% Ñ– груші – на 86%. МакÑимальні показники життєздатноÑÑ‚Ñ– живців одержані піÑÐ»Ñ Ñ—Ñ… температурної адаптації при –10 °С протÑгом 14–60 діб, ÑтупінчаÑтого Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð·Ñ€Ð°Ð·ÐºÑ–Ð² із швидкіÑÑ‚ÑŽ 0,1–0,5 °C/год до –30 °С з витримкою 3–7 діб, при наÑтупному прÑмому зануренні в рідкий азот, зберіганні Ñтроком від 1 до 30 діб Ñ– відігріванні зі швидкіÑÑ‚ÑŽ 70°C/хв.

Опубліковано

2009-12-23

Як цитувати

Gorbunov, L. V. (2009). Воспроизводимость результатов криоконсервирования черенков различных сортов семечковых плодовых деревьев. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 19(4), 473–480. вилучено із https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/236

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія