Влияние сахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процессе криоконсервирования

Автор(и)

  • A. A. Rugal Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук, м. Київ
  • V. N. Barvinchenko Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук, м. Київ
  • N. P. Galagan Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук, м. Київ
  • I. V. Siora Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук, м. Київ
  • V. V. Turov Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка Національної академії наук, м. Київ

Ключові слова:

кріоконсервування, кріопротектори, ЯМР-спектроскопія, гідратація, зв’язана вода, міжфазна енергія

Анотація

Методом ЯМР-ÑпектроÑкопії вивчена Ð³Ñ–Ð´Ñ€Ð°Ñ‚Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð±Ñ–Ð»ÐºÐ¾Ð²Ð¸Ñ… молекул в приÑутноÑÑ‚Ñ– цукрів – глюкози, фруктози та цукрози. Ð’ широкому діапазоні концентрацій компонент визначені параметри гідратації, розраховані ÐºÐ¾Ð½Ñ†ÐµÐ½Ñ‚Ñ€Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð·Ð²â€™Ñзаної води та міжфазна енергіÑ. Ðа прикладі Ñироваткового альбуміну показано, що внутрішньоглобульна вода може заміщуватиÑÑŒ низькомолекулÑрними Ñполуками – цукрами. Ðайбільший ефект дегідратації вÑтановлений Ð´Ð»Ñ Ñ†ÑƒÐºÑ€Ð¾Ð·Ð¸. При цьому білкові молекули змінюють Ñвою влаÑтивіÑÑ‚ÑŒ – здатніÑÑ‚ÑŒ до адÑорбції на поверхні виÑокодиÑперÑного кремнезему, Ñка знижуєтьÑÑ Ð½Ð° 25 % внаÑлідок ÑƒÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÐ¾Ð¼Ð¿Ð»ÐµÐºÑних Ñполук.

Опубліковано

2007-12-15

Як цитувати

Rugal, A. A., Barvinchenko, V. N., Galagan, N. P., Siora, I. V., & Turov, V. V. (2007). Влияние сахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процессе криоконсервирования. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 17(4), 374–384. вилучено із https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/484

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія