Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием

Автор(и)

  • T. F. Stribul Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • N. A. Shevchenko Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків
  • L. F. Rozanov Інститут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини НАН України, м. Харків

Ключові слова:

меристема (апекс), холодове загартовування, кріопротектори, кріоконсервування, заморожування, збереженість

Анотація

ДоÑліджували вплив холодового Ð·Ð°Ð³Ð°Ñ€Ñ‚Ð¾Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð½Ð° збереженіÑÑ‚ÑŒ мериÑтем картоплі при двоетапному кріоконÑервуванні. ВикориÑтовували кріопротектори диметилÑульфокÑид (ДМСО) та 1,2-пропандіол (1,2-ПД). УÑтановлено, що Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð·Ð°Ð³Ð°Ñ€Ñ‚Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ… апекÑів картоплі під захиÑтом ДМСО підвищує Ñ—Ñ… збереженіÑÑ‚ÑŒ порівнÑно з аналогічним показником у незагартованих мериÑтем. При заÑтоÑуванні 1,2-ПД Ð·Ð°Ð³Ð°Ñ€Ñ‚Ð¾Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð°Ð¿ÐµÐºÑів картоплі недоцільне. СпоÑÑ‚ÐµÑ€ÐµÐ¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¿Ñ€Ð¾Ñ‚Ñгом 30 діб за розвитком кріоконÑервованих мериÑтем показало, що обробка кріопротекторами Ñ– Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÑƒÐ¿Ð¾Ð²Ñ–Ð»ÑŒÐ½ÑŽÑŽÑ‚ÑŒ розвиток апекÑів порівнÑно з контролем. Менш токÑичним виÑвивÑÑ 1,2-ПД. Обробка ДМСО може викликати калуÑогенез.

Downloads

Опубліковано

2006-03-31

Як цитувати

Stribul, T. F., Shevchenko, N. A., & Rozanov, L. F. (2006). Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 16(1), 60–65. вилучено із https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/617

Номер

Розділ

Теоретична та експериментальна кріобіологія