Стимулирующее дейÑтвие малых доз озона на роÑÑ‚ микроорганизмов
Ключові слова:
озон, мікроорганізми, ÑтимулÑÑ†Ñ–Ñ Ñ€Ð¾Ñту, кріоконÑервуваннÑ, роÑтове ÑередовищеАнотація
Озон в дозованих кількоÑÑ‚ÑÑ… додавали в роÑтове Ñередовище бактерій Esherichia coli або дріжджеподібних грибів Candida albicans Ñ– ÑпоÑтерігали за кінетикою роÑту мікроорганізмів у залежноÑÑ‚Ñ– від його кількоÑÑ‚Ñ–. ВиÑвлено, що при дозі озону 0,3-0,5 мг/л ÑпоÑтерігаєтьÑÑ ÑтимулÑÑ†Ñ–Ñ Ñ€Ð¾Ñту мікроорганізмів, при більш виÑоких дозах – Ð¿Ñ€Ð¸Ð³Ð½Ñ–Ñ‡ÐµÐ½Ð½Ñ Ñ€Ð¾Ñту. Якщо гриби Candida albicans піддати заморожуванню до –196°C Ñ– відтаванню, то при додаванні озону в роÑтове Ñередовище перед заморожуваннÑм відзначаєтьÑÑ Ð±Ñ–Ð»ÑŒÑˆ інтенÑивний ріÑÑ‚ грибів піÑÐ»Ñ Ð²Ñ–Ð´Ñ‚Ð°Ð²Ð°Ð½Ð½Ñ.
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 I. A. Belykh, V. D. Zinchenko, I. P. Vysekantsev
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).